Dat de koffieprijzen de afgelopen jaren gestaag zijn gestegen, is niet alleen een gevoel, maar wordt ook bevestigd door statistische gegevens. Vorig jaar kostte een kilo klassieke koffie in een winkel of een kopje espresso in een café gemiddeld een tiende meer dan in 2022. Deze stijgende prijsontwikkeling is niet alleen het gevolg van inflatie, maar het resultaat van meerdere factoren zoals stijgende productiekosten, klimaatverandering en logistieke uitdagingen. Ondanks de prijsstijging blijft koffie een belangrijk onderdeel van onze cultuur en levensstijl. Consumenten worden echter steeds veeleisender en hechten waarde aan kwaliteit, constateren de koffiemeesters.
Op 1 oktober vieren we Internationale Koffiedag, en we hebben ook een lange traditie in het drinken van koffie in Slovenië. “Dat gaat ver terug in de geschiedenis, getuige literaire reuzen als Cankar met zijn ‘kopje koffie’ en Prešeren, een bekende liefhebber van zwarte koffie. Koffie is in ons land lange tijd niet zomaar een drinken, maar onderdeel van de sociale cultuur, een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routines en het socialiseren”, zegt hij Klemen Macekvoorzitter van de Vereniging voor Speciale Koffie Slovenië (ZSKS).
Koffie kreeg zijn feestdag op 1 oktober 2015 op de Expo in Milaan.
En het Bureau voor de Statistiek van Slovenië (Surs) heeft berekend dat, volgens de laatst beschikbare gegevens, elke inwoner van Slovenië thuis ongeveer drie kilo koffie per jaar consumeert. Huishoudens in Slovenië gaven in 2022 gemiddeld 125,85 euro uit aan koffie en koffiesurrogaten. Deze kosten zijn vorig jaar zeker gestegen: voor een kilo klassieke koffie moest in een winkel gemiddeld 11,49 euro betaald worden, en voor een kopje espresso in een bar 1,63 euro. Vergeleken met het jaar ervoor steeg de prijs van koffie in beide vormen met ongeveer een tiende: klassieke koffie ging vorig jaar met 10,8 procent omhoog, en een kopje espresso met 10,1 procent.
Bij Surs berekenden ze ook dat we gemiddeld 80 minuten moesten werken om een kilo klassieke koffie te kopen, en dat we met een gemiddeld netto maandsalaris 126 kilo koffie konden betalen. Ter vergelijking: Slovenen met een gemiddeld netto maandsalaris zouden in 2021 maximaal 139 kilogram koffie kunnen kopen; de minste of slechts 36 kilogram koffie in 1991.
Deze opwaartse trend in de koffieprijzen is volgens Maček het resultaat van verschillende factoren, waaronder stijgende productiekosten, klimaatverandering en logistieke uitdagingen. “Op basis van de huidige trends en voorspellingen zijn sommige experts het erover eens dat koffie in de toekomst meer een luxeproduct zou kunnen worden. Het is echter moeilijk te voorspellen hoe de markt zich zal ontwikkelen. Ondanks mogelijke prijsstijgingen blijft koffie een belangrijk onderdeel van onze cultuur Consumenten worden steeds veeleisender en waarderen kwaliteit, wat kan betekenen dat ze bereid zullen zijn hogere prijzen te betalen als er betere ervaringen en een superieure smaak worden geboden.” verzekerde hij ons.
Weet jij wat ‘specialty coffee’ is en wat de meest voorkomende fouten zijn bij het zetten van koffie? We spraken hierover en de cultuur van het koffiedrinken met Klemno Maček, president van ZSKS. Ook vertrouwde hij ons toe hoeveel koppen koffie een barista gemiddeld moet zetten om het gevoel en de juiste techniek te ontwikkelen. Zaterdag publiceren we het interview op onze website.
Op Internationale Koffiedag wijzen velen op het belang van eerlijke productie en handel, evenals de verantwoorde consumptie van koffie. “Het is belangrijk om te beseffen dat stijgende prijzen ook kunnen leiden tot een grotere nadruk op duurzame teelt en ethische praktijken. In de toekomst zou dit kunnen leiden tot een hogere kwaliteit koffie die, ondanks de hogere kosten, meer gewaardeerd en gerespecteerd zou worden.” vertelt Maček, die onder meer ook een eigen koffiebrander heeft.
Volgens statistische gegevens neemt het aantal bedrijven dat zich bezighoudt met de verwerking of bereiding van koffie in Slovenië toe. In 2022 waren er 67 bedrijven bezig met de verwerking van thee en koffie, dat zijn er 36 meer dan tien jaar geleden. Er waren 63 bedrijven actief op het gebied van de groothandel in koffie, thee, cacao en specerijen, en er waren 412 zoetwarenwinkels en cafés actief.
Vorig jaar importeerden we 22.403 ton koffie naar Slovenië ter waarde van 100,8 miljoen euro. Qua waarde importeerden we het meest uit Brazilië (25 procent) en Italië (24 procent). Ondertussen bedroeg de export 11.291 ton of 57,1 miljoen euro, waarvan 43 procent in waarde naar Kroatië en 14 procent naar Italië ging.