Een handvol technologiegiganten, gedreven door de groei van kunstmatige intelligentie, vertegenwoordigen ruim een derde van de weging in de Amerikaanse aandelenindex. Als de zeepbel barst, zal de val veel pijnlijker zijn dan in Europa, waar we slechts twee belangrijke aandelen hebben die gekoppeld aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.
Het Duitse SAP en het Nederlandse ASML zijn de Europese vlaggenschepen van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Momenteel vertegenwoordigt de zeer populaire technologiesector een weging van 9% in de Midden-Europese aandelenindex. Een recessie kan de zeepbel van kunstmatige intelligentie heel snel laten barsten, legt hij uit in de Financiële POPkast Blaž HribarCFA, bestuurslid van Pensioenmaatschappij A. “Ik weet niet wanneer de koers gaat breken, maar de tekenen zoals die er begin augustus of nu op 3 september waren, zijn dat de markt behoorlijk nerveus is over waar de rente vervolgens heen zal gaan. Een belangrijke indicator voor een recessie is een omgekeerde rentecurve. De rendementen op lange termijnobligaties zijn lager dan die op korte termijn. Wanneer de rentecurve omkeert, volgt er een recessie en is de curve sinds 2022 omgekeerd. Maar deze keer is het een beetje anders.’
De Duitse auto-industrie koelt af, maar volgens de laatste cijfers bedraagt de werkloosheid in Duitsland 3,3%, een recordlaagte aangezien het Europese gemiddelde 6% bedraagt. De Duitse DAX-index, die het lot van de mondiale aandelenmarkt deelt, bereikte vorige week historische hoogtepunten.“Vandaag las ik een kop in de krant waarin stond dat alles slecht is in Duitsland, behalve de aandelenmarkt. Het is ook niet allemaal slecht in Duitsland, de aandelen van Volkswagen zijn niet echt de snelst groeiende, maar driekwart van de economie bestaat uit de dienstensector. die sterker wordt en groeit. De productie, waartoe ook autofabrieken behoren, vertegenwoordigt een kwart van de economie.”
Slovenië heeft ook het laagste werkloosheidspercentage sinds de onafhankelijkheid. Voor het eerst in de geschiedenis ligt het gemiddelde salaris rond de 1.500 euro en daalde de inflatie in augustus op jaarbasis onder de één procent. “De loongroei neemt af, maar we bevinden ons op een zeer hoog niveau volgens verschillende indicatoren, die licht dalen, maar de inflatie is nog steeds springlevend, zowel in Europa als in de VS. De prijsverlagingen van olie, gas en voedsel hebben de inflatie enigszins gemaskeerd. Als er sprake is van een schok aan de aanbodzijde als gevolg van geopolitieke spanningen, kunnen we opnieuw het risico lopen dat de inflatie zal stijgen.” De Sloveense aandelenmarkt is sinds afgelopen najaar met 40 procent gestegen en de SBITOP-index behoort tot de meest winstgevende ter wereld. “Ik zou graag zien dat meer Sloveense startende bedrijven op een gegeven moment een succesvolle beursintroductie op de binnenlandse aandelenmarkt worden. We hebben deze cultuur nog niet overwonnen, maar ik geloof dat we dat wel zullen doen. Bedrijven weten hoe ze obligaties moeten uitgeven, dat hebben we gezien dat ze met wat meer moed ook aandelen zouden kunnen uitgeven als IPO.”
Blaž Hribar
1 / 4
In de Financiële POPkast spraken we ook over de uitdagingen en voorstellen van de pensioenhervorming. Waarom automatische opname en optionele uitsluiting van alle werknemers in Slovenië belangrijk is. Het idee dicteert dus dat iedereen meedoet aan extra pensioensparen en vrij kan opnemen als hij dat wil. Nu het beleggingsfonds op leeftijd wordt bepaald, gaat het nieuwe voorstel er in de richting op dat het individu zelf het beleggingsfonds zal kunnen kiezen. We hebben ook gesproken over de verschillende risiconiveaus die we in de levenscyclus accepteren.