Home News De ‘straat’ vergeet de straat niet, zelfs Fužine niet

De ‘straat’ vergeet de straat niet, zelfs Fužine niet

4
0

De grootste Sloveense bloknederzetting, waarin maar liefst 20.000 mensen wonen en die de rest van Slovenië vaak de schuld geeft van zijn frequente verschijning in de zuilen van de zwarte kroniek, verbergt ook een kostbaar stukje asfalt achter de hoogbouw. Het legendarische voetbalveld “Bundes”, waar veel Sloveense profvoetballers hun eerste voetbalstappen zetten. Ze komen er nog steeds graag terug, zelfs dit weekend, toen ze daar een minivoetbaltoernooi hielden, waarmee ze kinderen en jongeren met opgroeiproblemen proberen te helpen, zodat ze niet op straat komen te staan.

“Hier begon en gaat alles verder. Alles is hetzelfde, alleen de generaties veranderen. De regel is dat degene die het eerst arriveert, mag spelen. Als je een kwartier te laat bent, wacht je een uur. De montage is om 17.15 uur, en het spelen begint om 18.00 uur. Opwarming, provocatie, voorbereiding – zoals op het hoogste niveau. hij herinnerde zich voor onze televisie de ‘Bundes-velden’ voor zaalvoetbal in Fužine voor een uitzending twee jaar geleden Amir Dervisević.

Amir Dervisević.
FOTO: Damjan Žibert

De inwoner van Ljubljana speelde 161 wedstrijden voor de Maribor Football Club en scoorde 18 doelpunten voor het paarse team. Na acht seizoenen in Maribor tekende de toen 29-jarige inwoner van Ljubljana een tijdje voor het Indiase Premier League-team Oost-Bengalen.

Nu is hij teruggekeerd naar zijn geboorteland Fužine, waar hij dit weekend bezig is met Rusjanov trg. Hij nam deel aan het minivoetbaltoernooi van de Bundes Cup 2024.

Er zijn twee wedstrijddagen en de groepen zijn verdeeld in zes blokken. “De meesten van ons in het verhaal van de organisatie komen uit Fužina en we zijn vereerd dat het hier is, ‘bij ons’, zoals ze zeggen,” is voor 24ur.com uitgelegd Dejan Karaceen van de organisatoren. Naast het toernooi hebben ze één wens in het bijzonder. In een tijd waarin kinderen steeds meer aan huis gebonden zijn, waar elektronische apparaten het middelpunt van hun wereld worden, willen ze in grotere mate terugkeren naar speeltuinen. “We willen graag dat de mensen hier plezier hebben en socialiseren zoals vroeger, en dat ze meer tijd op het veld doorbrengen.” Karać heeft ze toegevoegd.

Dejan Karać
Dejan Karać
FOTO: Damjan Žibert

Veel professionele Sloveense voetballers zetten hun eerste voetbalstappen bij de “Bundes”. De voormalige doelman van het nationale team groeide ook op in Fužine Samir Handanovićde huidige vertegenwoordiger in het naburige Štepanjské naselje Petar Stojanović.

Hij benadrukte altijd dat hij ‘uit Fužinc’ was geboren

Hij kwam ook naar de Bundes Branko Ilic. “Ik weet het nog als de dag van gisteren, toen ik op 1 maart 2003 tegen Bežigrad voor het eerst de groen-witte trui aantrok. Voor de inheemse “Fuzinac”, Žabar van top tot teen, was het een droom die uitkwam. Bij het bekijken van het eerste contract, werd de ondertekening zonder enige aarzeling een paar seconden later gevolgd, ik bruiste van trots en opwinding,” schreef de verdediger van Fužine begin 2019 in een open brief, toen hij de aanvoerdersband van Olimpia ophing.

Branko Ilić in Fužine.
Branko Ilić in Fužine.
FOTO: Damjan Žibert

Hij speelde 124 wedstrijden voor de club uit Ljubljana, waarvan hij in 63 wedstrijden ook de trui van het Sloveense nationale voetbalteam droeg.

De truien zitten ook in de prijzenpot van het toernooi. Gesigneerde truien van het Sloveense nationale voetbalteam, Olimpija, Ljubljana Timije Max Elsnikshirt Vanje Drkušić, dus “schoenen” Jan Oblak en een gesigneerde basketbalsterrentrui Luka Dončićdie zelf goed op de hoogte is van het belang van sportvelden in woonwijken.

De straat vergeet de straat niet

Toen hij succesvol werd in de Amerikaanse NBA League, droeg hij geld bij voor de renovatie van het basketbalveld in het Savski naselje in Ljubljana, waar hij baskets scoorde met de jongens uit de buurt. Bij de opening zei hij blij te zijn jongeren de kans te kunnen geven zich te ontwikkelen in het basketbal en dacht hij terug aan de momenten waarop hij als zevenjarige jongen daar elke dag basketbalde.

Naast het rijke geldfonds zijn de organisatoren van het toernooi veel trotser op de liefdadigheidsinstelling die het heeft – het helpen van de organisatie ZONE Fužine. Het is een gemeenschapsprogramma voor jongeren.

De gemeenschapsprogramma’s voor jongeren van het Ljubljana Centrum voor Sociaal Werk omvatten vijf dagopvangcentra bedoeld voor kinderen en adolescenten met opgroeiproblemen, waaronder het Fusion Center.

Federale Beker 2024
Federale Beker 2024
FOTO: Damjan Žibert

Zoals ze uitleggen, omvatten ze ook jongeren die te maken hebben met verschillende psychosociale ontberingen en problemen in de omgeving. Meestal samen met het hele gezin. De oorzaak is vaak economische armoede. Om te voorkomen dat ze op straat komen te staan, bieden professionele medewerkers hen dagelijks hulp, advies en begeleiding, zorgen ze ervoor dat ze kwaliteitsvolle en veilige vrije tijd doorbrengen door workshops, sportactiviteiten, sociale spelletjes voor te bereiden… Ze letten ook op op hun schoolprestaties en gedrag.

Ze organiseren kampen, winterverblijven, vakanties, reizen, bezoeken aan culturele, sportieve, educatieve evenementen en organisaties. “Het doel van deze activiteiten is preventief handelen, ondersteuning bij het ervaren van ontberingen, het oplossen van problemen, het aanleren van sociale vaardigheden, het versterken van kracht, het veranderen van gedragspatronen, het versterken van sociale banden en het (re)organiseren van het sociale netwerk.” zij leggen het uit.

De genoemde activiteiten zijn gebaseerd op vrijwillige toestemming en zijn gratis. Daarom zijn dergelijke evenementen, ook gericht op bewustwording, belangrijk. De straat vergeet de straat niet…

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here