Home News De Kroatische regisseur en filmcriticus Petar Krelja is overleden

De Kroatische regisseur en filmcriticus Petar Krelja is overleden

4
0

Na een lange en ernstige ziekte overleed een van de belangrijkste Kroatische filmregisseurs, documentairemaker en filmcriticus Petar Krelja, op 85-jarige leeftijd, zo maakte zijn familie bekend.

Petar Krelja werd geboren op 24 juni 1940 in Štip, Macedonië, studeerde af in vergelijkende literatuurwetenschap aan de Faculteit der Letteren van de Universiteit van Zagreb en begon eind jaren zestig met films te werken.

De Kroatische regisseur Petar Krelja overleed op 85-jarige leeftijd.
FOTO: Bobo Pixsell

Hij regisseerde bijna 300 films en tv-shows op basis van zijn eigen scripts, was redacteur van radioprogramma’s en boeken, schreef kritische teksten en essays en werkte jarenlang als filmredacteur bij het Eerste Programma van de Kroatische Radio.

Tijdens zijn rijke filmcarrière ontving hij meer dan 35 prijzen en ging hij de geschiedenis in als auteur van een van de meest consistente regiefilmografieën in de Kroatische cinema. Velen hebben Kreljes speelfilm-documentaire opus gekarakteriseerd als bijzonder, uitzonderlijk en uniek. Zijn nu bloemlezingdocumentaires zijn gebaseerd op het observeren van de realiteit en het drama van het dagelijks leven en de interactie met mensen in de directe omgeving.

Petar Krelja
Petar Krelja
FOTO: Bobo Pixsell

In zijn filmoeuvre behandelde Krelja de thema’s kinderen en jongeren, sociaal-psychologische verschijnselen en sociaal-kritische kwesties, en tijdens de Kroatische Thuislandoorlog concentreerde hij zich op de thema’s oorlogsballingen en slachtoffers.

Voor weergave hebben we uw toestemming nodig om inhoud van sociale netwerken en externe providers in te voegen.

Enkele van de films die de grootste stempel hebben gedrukt in de geschiedenis van de Kroatische filmkunst en generaties jonge documentairemakers hebben beïnvloed Coprnice (1971), Opbrengst (1975), Ontvangststation (1977), Voordracht (1972), Prachtige isolatie (1973), Mariska-band (1986) op Op het zijspoor (1992).

Hoewel hij voornamelijk documentaires maakte, maakte hij ook enkele speelfilms Seizoenen van Željka, Kersen en Branka (1979), Met de trein naar het zuiden (1981), Stela (1990) in Onder de lijn (2003).

Krelja is de winnaar van de Kroatische Vladimir Nazor Award for Lifetime Achievement en de Golden Octavia Award for Lifetime Achievement, die hij in 2018 ontving tijdens de 27e Days of Croatian Film.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here