Home News Het ministerie roept op tot het indienen van bewijsstukken voor voorschotten voor...

Het ministerie roept op tot het indienen van bewijsstukken voor voorschotten voor de renovatie van beschadigde appartementen

3
0

Het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft 662 oproepen gestuurd naar eigenaren van gebouwen die beschadigd zijn door de overstromingen van vorig jaar en die voorschotten hebben ontvangen voor de kosten van de wederopbouw, om bewijsmateriaal in te dienen voor de toewijzing van fondsen. Als ze niet op de oproep reageren, zullen ze het ontvangen geld moeten terugstorten naar de staatsbegroting, waarschuwden de autoriteiten.

Volgens de toelichting van het ministerie zijn de eerste 93 beroepen al in augustus verzonden en zullen er in de toekomst nieuwe tranches van beroepen volgen, in het kader waarvan de rest van de ongeveer 7.500 begunstigden deze zullen ontvangen.

De wettelijke basis voor de betaling van voorschotten voor de wederopbouw is de wijziging van de Wet interventiemaatregelen om de gevolgen van overstromingen en aardverschuivingen uit augustus 2023 te elimineren. Hierin werd bepaald dat de regering voor het eerst in de geschiedenis ook voorschotten voor de wederopbouw verstrekte. aan natuurlijke personen die eigenaar zijn van beschadigde appartementen en huizen. Volgens de wet hebben degenen wier vooraf geschatte schade, die werd misleid in de online applicatie van Ajda, meer dan 6.000 euro bedraagt, recht op de betaling van voorschotten.

Zoals hij in de verklaring van vandaag aan de media uitlegde Matej Voršič van de sector voor het beperken van de gevolgen van natuurrampen van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, is de oproep tot indiening van documentatie grotendeels vooraf ingevuld met gegevens over individuele gebouwen en tot nu toe ontvangen voorschotten. “We verwachten van de begunstigden dat ze echt de tijd nemen, het lezen en ons de meest complete documentatie met bewijzen sturen,” hij benadrukte en voegde eraan toe dat ze voor aanvullende vragen en informatie contact kunnen opnemen met het nummer 114.

De verwoestende overstromingen van 2023
FOTO: Luka Kotnik

Tot de bewijsstukken die zij moeten overleggen behoren onder meer facturen van voltooide renovatiewerkzaamheden, aanschaf van materialen en bonnen voor verzekeringspremies. Tegelijkertijd is het ook mogelijk om voorlopige facturen te versturen voor geplande maar nog niet voltooide renovatiewerken. “De uitrusting van de appartementen hoort daar niet bij. Alleen dat deel van het gebouw vertegenwoordigt het functionele geheel van het gebouw. ​​De airco en de warmtepomp die is ingebouwd, evenals de kachel – dit alles zijn subsidiabele kosten voor de toewijzing van middelen.” hij illustreerde.

Op basis van de ontvangen antwoorden en documentatie zal het ministerie vervolgens beginnen met het administratieve proces om voor elk woongebouw afzonderlijk de subsidiabiliteit en de omvang van de subsidiabele financiering voor renovatie te bepalen. Bij de eindbetaling wordt rekening gehouden met reeds betaalde voorschotten. Begunstigden die permanent in een beschadigd gebouw hebben gewoond, kunnen tussen de 40 en 60 procent van de toegewezen middelen verwachten van het bedrag waarvoor zij in rekening worden gebracht of bewezen dat zij er recht op hebben. Als de eigenaar niet permanent in het gebouw woonde, ligt dit percentage van de toewijzing van middelen lager, namelijk tussen de 30 en 40 procent.

Zoals de autoriteiten waarschuwen, moeten burgers vanwege de regels van de administratieve procedure binnen 120 dagen reageren op de ontvangen dagvaarding. vier maanden. “Als de begunstigden niet op de uitnodiging reageren, zullen ze de ontvangen gelden moeten terugbetalen, omdat ze niet kunnen aantonen dat de middelen die ze uit de voorschotten hebben ontvangen, gerechtvaardigd zijn gebruikt.” waarschuwde Voršič.

Op de vraag wanneer het definitieve bedrag van de steunbetalingen naar de rekeningen van de begunstigden zal worden overgemaakt, antwoordde Voršič dat dit binnen 90 dagen na ontvangst van de volledige documentatie zou gebeuren.

Zoals hij ook heeft opgemerkt, hebben de eigenaren van gebouwen die in eerste instantie op de lijst voor verwijdering zijn geplaatst en vervolgens van de lijst zijn verwijderd, ook recht op de betaling van voorschotten voor woningrenovatie. Sommigen van hen ontvingen deze fondsen in het kader van het zesde pakket voorschotten, en sommigen zullen ze ontvangen in het kader van het zevende pakket. De financiële administratie van de Republiek Slovenië zal deze gelden volgende week overmaken.

Voršič zei dat voor de gevallen van eigenaren van woongebouwen die aanvankelijk niet voldeden aan de voorwaarden voor het verlenen van een voorschot, maar hun geschatte schade in de Ajda-aanvraag hoger is dan 6.000 euro, zij thuis een melding zullen ontvangen over de mogelijkheid om middelen toe te wijzen voor vernieuwing.

Degenen wier geschatte schade in de Ajda-aanvraag niet hoger was dan 6.000 euro, kunnen aan het proces deelnemen met een schriftelijk verzoek, dat moet worden verzonden naar het e-mailadres van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen gp.mnvp@gov.si of per gewone post naar het adres van het ministerie. In deze gevallen zal het ministerie, na ontvangst van het verzoek, een kennisgeving naar de eigenaar sturen over de mogelijkheid om middelen voor renovatie toe te wijzen. Zoals de autoriteiten waarschuwen, hebben ze hier alleen recht op als ze kunnen aantonen dat het bedrag dat nodig is om de schade aan woongebouwen te herstellen daadwerkelijk meer dan 6.000 euro bedraagt.

De staat zal ook een controlesysteem opzetten in verband met het in aanmerking komen voor betaling van fondsen voor de wederopbouw van gebouwen die beschadigd zijn geraakt tijdens de overstromingen van afgelopen augustus. Zoals gewaarschuwd door het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen zullen zij bijzondere aandacht besteden aan mogelijke grote afwijkingen in het geval van ingediend bewijsmateriaal; dergelijke gevallen zullen ook in het veld worden gecontroleerd. Ontvangen aanvragen worden ter beoordeling voorgelegd aan de Inspectie Natuurlijke Hulpbronnen en Ruimte.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here