Home News (On)belangrijke brief, SDS over Kosovo: ‘Ik werd gecontroleerd door de veiligheidsdiensten van...

(On)belangrijke brief, SDS over Kosovo: ‘Ik werd gecontroleerd door de veiligheidsdiensten van Duitsland en Zwitserland’

4
0

De terugtrekking van Tomaž Vesel en de benoeming van Marta Kos als de Sloveense kandidaat voor Europees commissaris blijft weerklinken op de binnenlandse en Europese politieke vloer. Of het voor het publiek belangrijk is om de brief te zien waarmee de voorzitter van de Europese Commissie een kandidaatswisseling zou moeten aanvragen, is nog steeds een van de belangrijke vragen. Intussen weerklinken ook de aanvallen van de SDS op Kosovo, maar zij heeft alle beschuldigingen verworpen.

Marta Kos werd de volgende van het team Ursule von der Leyen.
FOTO: Damjan Žibert

Voorzitter van de Parlementaire Commissie EU-aangelegenheden Frank Breznik uit de gelederen van de oppositie heeft de SDS voor vandaag geen vergadering van de commissie over de nieuwe kandidaat voor Europees commissaris bijeengeroepen. Omdat hij, zoals hij uitlegde, het materiaal niet kreeg.

De bron van het geschil blijft de brief Ursula von der Leyenwaarin hij de Sloveense regering verzoekt de kandidaat te vervangen. Zoals hij gisteravond in Tarča op RTV SLO herhaalde, snapte hij het niet.

Een (on)belangrijke brief

De brief werd ook niet op de show getoond, maar er had niet alleen moeten worden geschreven dat de voorzitter van de commissie de intrekking van de kandidatuur van Vesel vraagt, maar ook dat de deadline voor het vervangen van de kandidaat 11 september is.

Dus hoewel de oppositie en een paar andere kritische stemmen de brief willen, zitten ze in de partij Vrijheid van de Eerste Minister Robert Golob blijkbaar van mening dat alles wat verband houdt met de Vesela-commissarissaga de sneeuw van vorig jaar is, en dat we ons nu alleen op de nieuwe kandidaat moeten concentreren.

“Als we het over brieven hebben, laten we het dan ook hebben over de brieven die de vorige premier uit Israël of Hongarije heeft ontvangen, laten we het hebben over alle brieven die een functionaris in dit land heeft gekregen”, zei hij. het lid van Svoboda gaf commentaar in Tarča Lenart Zavbi.

SDS over Marta Kos, die alle beschuldigingen afwijst

Intussen wijzen buitenlandse persbureaus erop dat de gebeurtenissen in Slovenië de benoeming van de nieuwe Europese Commissie zouden kunnen vertragen, en zij weerspiegelen ook de kritiek vanuit de gelederen van de SDS op de nieuwe kandidaat.

Hoofd van de Sloveense delegatie van de Europese Volkspartij (EVP) in het Europees Parlement Romana Tomc vertelde Euronews dat zij de nieuwe kandidaat voor Europees commissaris is Marta Kos “totaal onaanvaardbaar” en “problematisch” voor de EVP.

Zij uitte haar bezorgdheid over haar gebrek aan ervaring op hoog niveau, wat volgens haar essentieel is voor de rol van commissaris.

En vermeldde vermeende vroegere banden tussen Kosovo en de Udba, de geheime politie van het voormalige Joegoslavië. “Kun je je voorstellen dat iemand, bijvoorbeeld in Duitsland, een kandidaat benoemt met de last dat hij in het verleden medewerker van de Stasi is geweest?”

Marta Kos, die tot het einde van de procedure uit de schijnwerpers wil blijven, ontkende de beschuldigingen tegenover Euronews.

“Deze beschuldigingen kwamen voor het eerst naar voren toen ik mijn kandidatuur voor het presidentschap van de Republiek Slovenië in 2022 aankondigde – met als doel om in diskrediet te brengen. Voordat ik ambassadeur in Duitsland en Zwitserland werd, controleerden de veiligheidsdiensten van beide landen mij; ik kreeg zonder problemen goedkeuring. In het belang van Slovenië kon ze niet in de Sloveense regering werken of ambassadeur zijn.” benadrukte ze.

Op de beschuldigingen dat hij geen ervaring heeft, antwoordt hij dat het een leugen en laster is. “Twee jaar lang was ik directeur van het Bureau van de Regering van de Republiek Slovenië voor Communicatie en woordvoerder van de regering, drie jaar lang de vice-president van de Kamer van Koophandel van Slovenië. (…) Gedurende mijn zeven jaar ambassadeurschap, vier jaar in Duitsland en drie jaar in Zwitserland, in 2016 werd ik benoemd tot ambassadeur (Diplomatisches Magazin). Ook ontving ik voor mijn werk het Grootkruis in de Orde van de Bondsrepubliek Duitsland.” ze vermeldde onder meer.

Ze spotte met de opmerking dat ze genomineerd was simpelweg omdat ze een vrouw is. “Gender is niet de belangrijkste kwalificatie voor dergelijke rollen en mag nooit de belangrijkste kwalificatie zijn. Haar verklaring gaat ook in tegen een van de belangrijkste doelstellingen van de EU, namelijk het bevorderen van gendergelijkheid.”

Ook de voorzitter van de Europese Commissie krijgt kritiek

De voorzitter van de Europese Commissie is echter ook doelwit van kritiek vanwege de gevarieerde gebeurtenissen op het kantoor van de commissaris, de laatste in de rij zijn de Luxemburgse socialisten LSAP. De presentatie van het team van de commissaris mag niet alleen vanwege Slovenië worden uitgesteld.

Ook achter dit besluit gaan politieke spanningen met Europese socialisten schuil, zo melden lokale media.

Marc Engeleen lid van het Europees Parlement van de Luxemburgse Socialistische Arbeiderspartij (LSAP), uitte zijn teleurstelling over het proces en verklaarde: “Op zijn zachtst gezegd zijn we niet tevreden en nu hebben we besloten dat publiekelijk te zeggen. Het is onaanvaardbaar hoe Von der Leyen ons tijdens dit proces heeft behandeld. We zijn tenslotte de op een na machtigste politieke kracht in Europa.”

Een zwakte of een strategie met positieve effecten?

Waarom Golob precies toegaf, blijft onbekend en een grote vraag. Slovenië is niet het enige land dat het doelwit is geweest van druk, maar de manier waarop alles zich in ons land heeft afgespeeld heeft nu ook buiten onze grenzen een sterke weerklank.

Minister van Buitenlandse Zaken, voormalig Europarlementariër en voormalig voorzitter van de SD, Tanja Fajondie Ursula von der Leyen eigenlijk in haar team wilde hebben, maar uiteindelijk ook op Marta Kos uitkwam, meent: “Dat de boodschap aan Slovenië – zo lijkt het – heel duidelijk was. Er zat uiteraard geen andere manier op dan dat de uitwisseling zou plaatsvinden.”

De voorzitter van de Europese Commissie zou zelfs hebben gedreigd dat zij het voorstel voor de benoeming van een Sloveense kandidaat niet eens naar het Europees Parlement zou sturen. ‘Dat hoorde ik pas vanaf de zijlijn’ zei Fajonova, die eraan toevoegde dat ze niet over gedetailleerde informatie beschikte.

Volgens Svoboda was er geen chemie tussen de president van de EC en Vesel, dezelfde opvattingen over de toekomst van de relatie, dus nam Vesel zelf afscheid. Maar in Nsi wordt de premier ervan beschuldigd slechts een geval te zijn “amateurisme, dat op de een of andere manier nog steeds “doorgaat” in Slovenië, maar niet op de Europese vloer”.

Critici zijn van mening dat hij een ernstige aanval op de soevereiniteit van het land heeft toegestaan, die op zijn kandidaat had kunnen aandringen, ook al was het “Maček Muri”.

Krijgen we in ieder geval een goede afdeling in ruil voor de turbulente politieke gebeurtenissen? Het antwoord zal nog even moeten wachten. Roemenië, dat ook toegaf aan het voorzitterschap van de Europese Commissie, zou op deze manier zijn belangen beter ten uitvoer moeten brengen in de toekomstige commissie.

Het uiteindelijke resultaat zou echter ook antwoord moeten geven op de vraag of de concessie van Golob een teken is van zijn politieke en Europese zwakte of het resultaat is van een strategisch spel met voordelen voor Slovenië.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here