Home News ‘Artsen mogen alleen elders werken als er geen onaanvaardbaar lange wachttijden zijn’

‘Artsen mogen alleen elders werken als er geen onaanvaardbaar lange wachttijden zijn’

8
0

Parlementslid Miha Kordiš (links) presenteerde de amendementen op de wet op gezondheidszorgactiviteiten die zijn voorbereid door het Voice of the People-initiatief, en als eerste ondertekenaar zal hij deze volgende week aan de DZ voorleggen. Hij zei dat het wetsvoorstel het middagwerk voor artsen bij particuliere aannemers en concessiehouders zou elimineren en een concurrerend werkverbod zou introduceren.

“De openbare gezondheidszorg kampt met privatisering, wordt ondermijnd door concessies, ‘amfibieën’ en andere belangen van de medische lobby. De regering beloofde deze te beschermen, maar in de eerste helft van het mandaat namen maatregelen die de privatisering verder versnellen het voortouw ,” waardeerde ze Miha Kordiš. Dat is de reden waarom in deze linkervleugel van links, een stroming waar hij ook deel van uitmaakt, zich de steun van de bovengenoemde wet heeft aangesloten.

Hij wees op oplossingen om de privatisering te beperken, waarbij de capaciteit om tijdens reguliere werktijden te werken moet worden overgedragen aan openbare gezondheidszorginstellingen. “Als er onaanvaardbaar lange wachttijden zijn voor de diensten die worden verleend in de openbare instelling waar de gezondheidswerker werkt, kan er geen toestemming worden gegeven om voor een andere werkgever te werken. In plaats daarvan moet de werknemer overwerk, aanvullend werk bij zijn eigen werkgever of iets anders worden aangeboden. mechanisme om de situatie binnenshuis op te ruimen”, Kordiš beschrijft de voorgestelde oplossingen.

Wachtrij
FOTO: Shutterstock

Als er bij een openbare instelling geen onaanvaardbaar lange wachttijden zijn, maar bij andere openbare instellingen wel, kan een tewerkstellingsvergunning alleen in een andere openbare instelling worden afgegeven. Alleen als er geen onaanvaardbaar lange wachttijden zijn, zou een vergunning kunnen worden afgegeven om voor een andere aannemer, die geen openbare instelling is, te werken, zo beoogt het wijzigingsvoorstel.

Nog een paar kleine wijzigingen toegevoegd

In het wetsontwerp zijn enkele kleine wijzigingen opgenomen, die vooral in de richting gaan van basishygiëne en het elimineren van belangenconflicten, legde hij uit. Op deze manier kunnen leidinggevenden of degenen die het werk op afdelingen organiseren niet tegelijkertijd in een openbare en een particuliere instelling werken, aangezien volgens de voorstanders een belangenconflict in een dergelijke situatie onvermijdelijk is. Ook moet bij onaanvaardbaar lange wachttijden een medewerker van een publieke instelling die niet voltijds in dienst is eerst een voltijds contract aangeboden krijgen. Als hij dit niet accepteert, kan hij niet eens toestemming krijgen om voor een particulier te werken, beschreef Kordiš een van de oplossingen.

Het wijzigingsvoorstel werd gedaan in het burgerinitiatief Glas ljudstva omdat de regering haar beloften niet nakwam dat zij in zeer korte tijd het middagwerk van artsen zou elimineren uit het openbare werk in particuliere bedrijven. Vorige week kwam informatie naar het publiek dat de langverwachte overheidswet dit verbod helemaal niet zou omvatten, maar dat er alleen een verbod op het werken buiten het publieke netwerk werd voorgesteld, legde hij uit. Hij is ervan overtuigd dat concessiehouders de openbare instellingen zullen blijven uitputten op het gebied van personeel, financiën en organisatie door middel van “mechanismen van amfibieën”. Particulieren hebben geen belang bij het verkorten van de wachttijden, want hoe langer ze zijn, hoe meer ze kunnen verdienen, aldus Kordiš.

Tot nu toe heeft het ministerie niet publiekelijk gereageerd op de genoemde informatie, aangezien het ontwerp van de regeringswijzigingen op de wet tot op de dag van vandaag in voorbereiding was en vervolgens aan belanghebbenden in de gezondheidszorg wordt gepresenteerd.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here