Home News Vrouwelijke creatievelingen zien een toename in vertegenwoordiging in documentaires, terwijl hun algehele...

Vrouwelijke creatievelingen zien een toename in vertegenwoordiging in documentaires, terwijl hun algehele deelname aan de Amerikaanse onafhankelijke filmproductie afneemt, zo blijkt uit nieuw onderzoek

10
0

Universiteit van de Staat van San Diego

Als we kijken naar films die zijn gemaakt en uitgebracht op grote festivals in de VS, zien we dat vrouwen achter de schermen steeds vaker vertegenwoordigd zijn in documentaires dan in speelfilms. Dat blijkt uit het nieuwste Indie Women-onderzoek, dat vandaag is gepubliceerd door Dr. Martha M. Lauzen, directeur van het Center for the Study of Women in Television and Film aan de San Diego State University.

Volgens de studie (lees het hier) hebben de beste Amerikaanse festivals het afgelopen jaar voor het eerst meer documentaires van vrouwen dan van mannen laten zien. De festivals lieten gemiddeld negen documentaires zien die door minstens één vrouw waren geregisseerd en acht die uitsluitend door mannen waren geregisseerd. Tegelijkertijd bleek dat dezelfde festivals gemiddeld 11 verhalende films van mannen en slechts zeven door vrouwen geregisseerde films lieten zien.

Van 2023-2024 bereikten vrouwen historische hoogtepunten als regisseurs (45%) en schrijvers (45%) van documentaires, terwijl het percentage vrouwen dat aan verhalende speelfilms werkte, in elke rol daalde. Wanneer zowel verhalende als documentaire projecten in aanmerking worden genomen, vormden vrouwen 37% van de personen die in belangrijke rollen achter de schermen werkten. — twee procent minder dan in 2022-23. Maar terwijl het percentage vrouwen dat aan verhalende speelfilms werkte het afgelopen jaar daalde van 35 naar 32%, was het percentage dat achter de schermen aan documentaires werkte veel hoger, namelijk 44%.

Over het algemeen presteerden vrouwen het beste als producenten (41%) en regisseurs (41%), gevolgd door uitvoerende producenten (36%) en schrijvers (36%), editors (34%) en cinematografen (20%). Het gebied van componeren werd benadrukt als een gebied dat met name verbetering behoeft binnen de indie-ruimte, als het gaat om representatie, aangezien vrouwen slechts 18% van de componisten op indie-films vormden, terwijl mannen 82% van de slots innamen.

Universiteit van de Staat van San Diego

Universiteit van de Staat van San Diego

De Indie Women-studie benadrukte ook het feit dat films met ten minste één vrouwelijke regisseur een substantieel hoger percentage vrouwen hadden die werkten als schrijvers, editors en cameramannen dan films met mannelijke regisseurs. Bij door vrouwen geleide projecten bestond 76% van de schrijvers, 50% van de editors en 32% van de cameramannen uit vrouwen. Bij projecten met alleen mannen aan het roer, bestond slechts 10% van de schrijvers, 21% van de editors en 7% van de cameramannen uit vrouwen.

Indie Women, dat voor het eerst werd uitgevoerd in 2008, onderzoekt de werkgelegenheid van vrouwen in binnenlands en onafhankelijk geproduceerde speelfilms die worden gestreamd en/of vertoond op 20 vooraanstaande Amerikaanse festivals, waaronder AFI Fest, SXSW Film Festival en het Tribeca Festival. Het rapport van dit jaar onderzocht 8.570 credits op meer dan 650 films in 2023-24, en meer dan 124.900 credits op meer dan 11.500 films in de periode van 2008 tot 2024.

Universiteit van de Staat van San Diego

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here