Home Health Hva er Rotfylling og når er det nødvendig?

Hva er Rotfylling og når er det nødvendig?

21
0

Hva er Rotfylling og når er det nødvendig?

Rotfylling, eller rotbehandling, er en tannbehandling som er nødvendig når tannen er infisert eller skadet. Behandlingen tar sikte på å redde tannen og lindre smerte, og den kan være avgjørende for å forhindre mer alvorlige tannproblemer. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hva rotfylling innebærer, når det er nødvendig, og hva du kan forvente under og etter behandlingen.

Når er rotfylling nødvendig?

Rotfylling blir vanligvis anbefalt i følgende situasjoner:

  • Tanninfeksjoner: Hvis bakterier trenger inn i tannens indre (pulpa) og forårsaker infeksjon, kan rotfylling være nødvendig for å rense området og hindre spredning av infeksjonen.
  • Kraftige tannskader: Brudd eller alvorlig skade på tannen kan skade pulpene. Rotfylling kan bidra til å redde tannen ved å fjerne skadede områder.
  • Langvarig tannverk: Hvis du opplever vedvarende smerte i en tann, kan det være et tegn på at det er behov for rotfylling.

Hvordan foregår rotfylling?

Behandlingen utføres vanligvis over flere trinn:

  1. Anestesi: Før behandlingen begynner, vil tannlegen bruke lokalbedøvelse for å sikre at området er smertefritt.
  2. Rensing av kanaler: Tannlegen lager et lite hull i tannen for å få tilgang til rotkanalene. Deretter renser de kanalene for å fjerne infisert vev og bakterier.
  3. Fylling: Etter rensing fylles rotkanalene med et biokompatibelt materiale for å forsegle området og forhindre fremtidige infeksjoner.
  4. Reparasjon: Til slutt kan tannlegen anbefale å plassere en krone på tannen for å gi den ekstra støtte og beskyttelse.

Etterbehandling og ettervern

Etter rotfylling kan det være normalt å oppleve litt ubehag eller hevelse i noen dager. Det er viktig å følge tannlegens råd for ettervern, som kan inkludere:

  • Ta smertestillende medisiner som anbefalt.
  • Unngå å spise på den behandlede siden av munnen til bedøvelsen har gått ut.
  • Møte opp til eventuelle oppfølgingsbesøk for å sikre at alt har grodd som det skal.

Konklusjon

Rotfylling er en effektiv metode for å redde en skadet eller infisert tann. Det er en vanlig behandling som kan bidra til å lindre smerte og forhindre mer alvorlige problemer. Hvis du har spørsmål om rotfylling eller opplever tannproblemer, ikke nøl med å kontakte oss på Oppsal Tannlegesenter for mer informasjon eller for å bestille en time.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here