Home News Voormalig wereldkampioen Mads Østberg komt naar Slovenië

Voormalig wereldkampioen Mads Østberg komt naar Slovenië

4
0

De editie van dit jaar van de Novi Gore Rally wordt gekenmerkt door een heel bijzondere naam. De Noorse racer, voormalig winnaar van het World Rally Championship en wereldrallykampioen van de WRC2-klasse, Mads Østberg, komt namelijk naar Slovenië. Dit wordt het eerste optreden van de Noor in Slovenië, die onder startnummer 1 op de lijst van 97 geregistreerde ploegen uit 12 verschillende landen staat. Anders is dit pas de derde wereldkampioen die aan een van de Sloveense rally’s zal deelnemen.

“Ook dit jaar zijn we zeer tevreden over het aantal geregistreerde bemanningen. Het zijn er maar liefst 97.” onthulde de directeur van de MAHE 12th Rally Nova Gorica donderdag op de persconferentie Miha Levec. Er zullen 56 Sloveense teams aan de race deelnemen; In divisie 1 zullen 23 voertuigen strijden, in divisie 2 zijn 13 voertuigen geregistreerd en in divisie 1 vijf voertuigen.

Er zullen 12 verschillende landen deelnemen aan de Novi Gori-rally – naast Slovenië zullen er ook bemanningen zijn uit onze buurlanden (Italië, Kroatië, Oostenrijk, Hongarije), evenals bemanningen uit Duitsland, Bulgarije, Tsjechië en Slowakije en Spanje. De Noors-Roemeense tandem, die onder startnummer 1 zal verschijnen, zal de meest opvallende zijn.

Mads Østberg
FOTO: Profimedia

“We zijn erg blij dat we, met de hulp van de teams New Limit Racing en Gas Auto, erin zijn geslaagd een hele grote naam in de rallywereld naar Slovenië te halen,” kondigde Leo aan. Dit is een Noorse racer Mads Østbergdie zal concurreren met de Citroen C3 rally2.

Voor de 36-jarige Noor zal dit zijn eerste optreden in Slovenië zijn, maar zoals benadrukt door de organisatoren van het Novi Gori-evenement, dat donderdag begint, zal Østberg een geweldige concurrentie vertegenwoordigen tussen zowel Sloveense als buitenlandse coureurs.

Tot nu toe zijn slechts twee winnaars van het wereldkampioenschap naar Sloveense rallyevenementen gekomen. Het zijn Oostenrijkers Franz Wittmann in Sepp Haider. Ook werd een Fransman twee keer wereldkampioen na deelname aan races in Slovenië Philippe Bugalski. De Noor wordt daarmee pas de derde wereldkampioen in de Sloveense rally.

Hij zit al twintig jaar in een racewagen

De 36-jarige racer werd wereldkampioen in 2012, toen de Novi Gori Rally eigenlijk net begon. Destijds werd het Wereldkampioenschap Rally gehouden in Portugal en Østberg behaalde succes in een Ford Fiesta WRC. In totaal pakte de Noor echter maar liefst 18 keer het winnende podium in WK-rally’s.

Mads Østberg
Mads Østberg
FOTO: Profimedia

In 2020 won hij ook de titel van wereldkampioen in de WRC2-klasse en vorig seizoen eindigde hij als derde overall in het Europees kampioenschap.

Je zou hem bijna een veteraan kunnen noemen, want hij heeft al twintig jaar achter het stuur van een racewagen gezeten – al sinds 2004, toen hij aan zijn eerste rally deelnam. Ondanks een lange racecarrière heeft de 36-jarige het laatste nog niet gezegd; dit jaar keerde hij terug naar de bestuurdersstoel van zijn racewagen. Toen volgde in juli een ongeval.

Na het ongeval in Rome werd het seizoen uitgesteld, maar dat komt terug met de Novi Gori Rally

Bij de Rally di Roma Capitale is Østberg met een bijrijder Patrik Barth vloog in een bocht van de weg en raakte een boom naast de baan. Ze raakten een boom aan de passagierszijde, het plaatwerk barstte en er klonk een luide klap. “In een bocht naar links reden we van de weg en raakten Patrik Barth’s nek met een boom. Patrik verloor het bewustzijn, hij bloedde in zijn gezicht. Ik was bang dat het ergste was gebeurd.” zei de Noor destijds. Paramedici snelden naar de baan en brachten hen beiden naar het ziekenhuis.

Voor weergave hebben we uw toestemming nodig om inhoud van sociale netwerken en externe providers in te voegen.

Maar nadat ze de medische staf hadden aangespoord, beseften ze dat de twee racers veel geluk hadden. Beiden overleefden het ongeval zonder ernstig letsel. Østberg brak bij het ongeval een rib, terwijl Barth geopereerd moest worden aan een gebroken kaak en verwondingen aan zijn heup, arm en ribben.

Door het ongeval stelde de 36-jarige het ERC-seizoen uit totdat zijn bijrijder volledig hersteld was. Hij zei dat hij niet zonder Barth naar de rally wilde terugkeren. Maar dat zal nu toch gebeuren. Voor het eerst na het ongeval zal hij racen in de Novi Gori Rally, en er zal geen Zweed op de passagiersstoel zitten. In zijn plaats zal een Roemeen hem op de baan leiden Sergiu Dat.

“Ik denk dat het evenement ook voor hem interessant zal zijn, zowel de race zelf, het niveau van de organisatie als de snelheidstests. Maar het is waar dat dit zijn eerste race na herstel is”, benadrukte ook de veiligheidsdirecteur tijdens de Novi Gori-rally Denis Mrevlje.

Wie zal er nog meer racen op de wegen van Goriška?

De winnaar van vorig jaar behaalde startnummer 2 Martin Laszloen deze keer wordt de Hongaar vergezeld door een passagier Victor Ban.

De winnaar van de directe MAHLE 11e Rally Nova Gorica - Martin Laszlo
De winnaar van de directe MAHLE 11e Rally Nova Gorica – Martin Laszlo
FOTO: Aljoša Kravanja

Het derde startnummer was inmiddels van de Sloveense tandem Jaar van Turku in Blanka Kacin. Maar onder de coureurs uit Soven mogen we zelfs de naam onder het nummer 7 niet over het hoofd zien. Marko Grossi in Tara Berlot op het haarevent lieten ze al zien dat ze sterke concurrenten zijn.

Ook onder de Slovenen zal het zeker interessant zijn Mitja Bratinde enige racer die deelneemt aan alle 12 evenementen van de Rally Nova Gorica.

Registratielijst voor MAHLE 12e Rally Nova Gorica

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here