Home Health Visdomstann: Hva du trenger å vite

Visdomstann: Hva du trenger å vite

19
0

Visdomstann: Hva du trenger å vite

Visdomstann, også kjent som tredje molar, er de siste tennene som bryter gjennom tannkjøttet. Vanligvis skjer dette i tenårene eller tidlig i 20-årene. For mange kan visdomstann skape ulike problemer, så det er viktig å forstå hva disse tennene er, når de kommer frem, og hvilke behandlinger som kan være nødvendige.

Hva er visdomstann?

Visdomstennene er de bakre tennene i munnen. De kalles “visdomstenn” fordi de vanligvis kommer frem i en alder hvor man er mer moden og anses for å være mer “vis”. Disse tennene kan være nyttige for å tygge mat, men ofte er det ikke nok plass i kjeven til at de kan vokse ordentlig. Dette kan føre til problemer som smerte, infeksjoner og forskyvning av andre tenner.

Vanlige problemer knyttet til visdomstann

  1. Plassmangel: Mange opplever at kjeven ikke har plass til visdomstennene, noe som kan føre til at tennene blir “inaktive” eller delvis brutt gjennom tannkjøttet.
  2. Infeksjon: Delvis frembrudd av visdomstann kan føre til infeksjoner i tannkjøttet, kjent som perikoronitt, som kan være smertefullt og krever behandling.
  3. Skader på nabotennene: Hvis visdomstennene vokser skjevt, kan de presse på nabotennene og forårsake skade.
  4. Cyster: I sjeldne tilfeller kan det dannes cyster rundt visdomstennene, noe som kan føre til ytterligere komplikasjoner.

Behandling og fjerning av visdomstann

Ikke alle trenger å fjerne visdomstennene. Dersom tennene vokser normalt og ikke forårsaker noen problemer, kan de få være i munnen. Men hvis det oppstår smerte eller komplikasjoner, kan tannlegen anbefale fjerning.

Hvordan foregår fjerning?

Fjerning av visdomstann gjøres vanligvis under lokal eller generell anestesi, avhengig av hvor komplisert prosedyren er. Etter inngrepet vil det være viktig å følge tannlegens råd for å minimere hevelse og ubehag.

Konklusjon

Visdomstann kan forårsake flere problemer for mange, men med riktig oppfølging og behandling kan man unngå alvorlige komplikasjoner. Hvis du opplever smerte eller har spørsmål om dine visdomstenn, ta kontakt med oss på Oppsal Tannlegesenter. Vi står klare til å hjelpe deg med råd og behandling.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here